Jak postupovat při průjmu a zvracení
Hlavní zásadou je: snížit zatížení trávicího traktu vhodnou dietou.
Tato dieta musí dítěti zajistit dostatek tekutin, vyloučit potraviny - dráždicí, bohaté na tuk a cukr. Na začátku podáváme jen tekutiny. 12 hodin od posledního zvracení nepodáváme žádné jídlo. Při zvracení je vhodné podávat tekutiny chlazené, častěji po malých dávkách – po lžičkách
Doporučený postup ve zkratce:
- Zvracení: Hlavně tekutiny podávané po lžičkách a chlazené (jsou nemocným lépe tolerovány) - ideálně černý čaj oslazený glukopurem. Pro mladší děti je vhodný hydratační roztok Kulíšek (lehce slaná příchuť), ev. Enhydrol (banánová příchuť), pro starší např. přípravek Iontia. Pokud ale dítě tekutiny odmítá nebo stále zvrací, je nutná kontrola lékařem – hrozí větší ztráta tekutin a v některých případech je nutno podat dítěti tekutiny nitrožilně za hospitalizace v nemocnici (čím je dítě mladší, tím je více dehydratací ohroženo). Strava nedráždivá, dietní, nemastná, po malém množství pokud dítě toleruje (př. rýže s mrkví, starší pečivo, možno dietní maso pouze podušené bez tuku, banány; kojené dítě kojíme dále).
- Průjem: Enterol + probiotika (Laktobacílky, Biopron, ...), ev. kombinovaný přípravek Biopron Forte (možno podávat dětem už od 6. měsíce věku), dostatek tekutin a dietní strava jako při zvracení. Možno i Smektu. Léky typu Endiaron se nepodávají do 40 kg váhy dětí a obecně je v dětském věku nedoporučuji. Imodium se nemůže podat dětem do šesti let a také rozhodně nedoporučuji ani starším dětem.
Dieta
První den: dostatečné množství tekutin - černý čaj oslazený glukopurem (ne medem, ne bílým cukrem) + 2 zrnka soli. Alternativně rehydratační roztok: Kulišek (volně v lékárně). Obsahuje vhodnou kombinaci minerálů.
Pokud by se stav nezlepšil, je nutné vyhledat lékaře za účelem vyšetření. Ten taky rozhodne o umístnění dítěte na infekčním oddělení.
Pokud se stav zlepší – lze navýšit příjem potravy – piškoty, suchý rohlík, suchary, ev. mrkvovou polévku, suchary, oloupaná a najemno naškrábaná jablíčka bez slupky, banány. Ovoce je možno zamixovat do rýžového odvaru a osladit glukopurem.
Při opětovném zlepšení stavu podáváme tyto potraviny:
Masa: dušená telecí, hovězí, kuřecí maso vařené bez kůže, králík
Příkrmy: rýže, nemaštěné brambory, těstoviny
Zelenina: dušená mrkev, vařená
Moučná jídla: žemlovka, rýžový nákyp
Zpočátku zcela nevhodné potraviny jsou: mléko a mléčné výrobky s výjimkou kojení, dále uzeniny, konzervy, sladké moučníky, luštěniny, nadýmavá zelenina, kromě banánů a jablek ostatní druhy ovoce, sodovky, mošty, džusy, čokoláda.
DŮLEŽITÉ!!!
Je nutné si uvědomit, že průjmové onemocnění může být vyvoláno choroboplodnými zárodky a může být nakažlivé. Proto by dítě mělo být uloženo na lůžko a jeho styk s ostatními členy rodiny omezen. Mělo by mít své vlastní jídelní nádobí, samostatně omývané. Nezapomínáme na důkladné mytí rukou.
Je vhodné zakoupit si probiotika – Enterol kapsule nebo i sáčky, nebo Biopron junior nebo Biopron forte.
Pokud dítě již nechce pít černý čaj, uvádím zde domácí recept na rehydratační roztok:
4 lžíce cukru + 1 čaj. lžička jedlé sody + 3/4 čaj. lžičky soli + 1 šálek pomerančového džusu a celé doplnit do 1 litru převařenou a vychlazenou vodou.
Velmi osvedčený způsob zklidnění střeva je také připrava kojeneckých mlék do rýžového nebo kroupového odvaru. Podle moderních doporučení se uvádí sice jako zastaralý, ale pro úplnost jej zde uvádím, protože někdy zklidní střevo a pomáhá i proti ublinkávání.
Dále uvádím recept na přípravu ovesného odvaru.
Příprava rýžového nebo kroupového odvaru
Jednu polévkovou lžíci rýže nebo krup (25 g) vaříme v litru vody 1 hodinu. Pak zrnka scedíme, protlačíme do tekutiny a doplníme další převařenou vodou na konečné množství 1/2 l odvaru. Ochladíme a uschováne prikryté v chladničce nejvýše 24 hod. Odvar je hlenovitě bělavě zbarvená tekutina. Denně se připravuje čerstvý.
Příprava ovesného odvaru
1 1/2 lžice ovesných vloček necháme máčet 1 hodinu v 1/2 litru vody a pak vaříme 1/2 hodiny. Vločky scedíme a přes sítko je přeléváme převařenou vodou do konečného množství 1/2 litru odvaru. Při rychlém varu musíme doplňovat také vyvařenou vodu. Schladíme, uschováme v ledničce nejvýše 24 hod. Denně se připravuje čerstvý.